Over de Kleinste Reus

Op De Kleine Reus staat ontwikkeling van het kind in alle opzichten centraal. Ontwikkeling is alleen mogelijk als er veiligheid, nieuwsgierigheid en betrokkenheid is. Hiervoor zorg te dragen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid: van medewerkers, ouders en kinderen.
We laten ons hierbij onder meer inspireren door het gedachtegoed van Kanamori: Als één van ons niet gelukkig is, is niemand het. Wij geven ons onderwijs vorm vanuit het ontwikkelingsgerichte perspectief, kortweg OGO genoemd. Binnen OGO gaan we ervan uit dat, willen kinderen tot leren komen, ze nieuwsgierig mogen zijn, (zelf)vertrouwen hebben en openstaan voor de wereld om hen heen. Binnen ons onderwijsaanbod staat enerzijds het veiligstellen van de basis (nieuwsgierigheid, zelfvertrouwen en openheid) en anderzijds het creëren van uitdagende situaties centraal. Bij alle activiteiten staan het spel en onderzoek centraal. Uitgangspunt bij deze activiteiten in het kader van ons onderwijs zijn de drie B’s:
  • Kinderen hebben Betekenisvolle, gezamenlijke activiteiten nodig om tot ontwikkeling en tot leren te komen.
  • De professionals Bemiddelen. Zij zoeken naar een aanbod dat voor kinderen zelf interessant en van betekenis is en bevorderen dat ze zich goed ontwikkelen en veel leren.
  • Het doel is een Brede ontwikkeling; basisvoorwaarden, persoonsontwikkeling en specifieke kennis en vaardigheden in samenhang. Ontwikkeling is een samenhangend geheel. Het gaat om ‘hoofd, hart en handen’.

Oudercommissie kinderopvang

Kinderdagverblijven, buitenschoolse opvanginstellingen of gastouderbureaus hebben oudercommissies. Het doel van de oudercommissie is om gevraagd en ongevraagd advies geven aan de kinderopvangorganisatie over de kwaliteit van de zorg. De oudercommissie onderhoudt daarvoor contact met de ouders, de organisatie en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).
Adviesrecht oudercommissie kinderopvang

De kinderopvangorganisatie is verplicht om de oudercommissie advies te vragen voordat er een besluit wordt genomen over de volgende onderwerpen:

  • De invulling van verantwoorde kinderopvang en het pedagogisch beleid. Hieronder valt bijvoorbeeld de manier waarop de organisatie de ontwikkeling van het kind volgt en stimuleert. Of bijvoorbeeld het mentorschap.
  • Het aantal kinderen waar een pedagogisch medewerker verantwoordelijk voor is (de zogeheten beroepskracht-kindratio).
  • De groepsgrootte en het dagritme.
  • De herkenbaarheid van ruimtes en personen (het zogeheten vaste-gezichtencriterium).
  • De opleidingseisen voor pedagogisch medewerkers en de gestelde taaleisen.
  • De bijdrage van de pedagogisch medewerkers in opleiding en stagiairs aan de verzorging, opvoeding en de ontwikkeling van kinderen.
  • De inzet van pedagogisch beleidsmedewerkers en de opleidingseisen waaraan pedagogisch beleidsmedewerkers voldoen. En de inzet van niet-pedagogisch medewerkers.
  • Het beleid voor opvoeding, veiligheid en gezondheid. En voor voorschoolse educatie.
  • De openingstijden.
  • De klachtenregeling.
  • De prijs van de kinderopvang.


De kinderopvangondernemer overlegt ten minste jaarlijks met de oudercommissie over de invulling van het pedagogisch beleid.

Samenstelling oudercommissie
In de oudercommissie zitten wegens de onafhankelijkheid alleen ouders. (Pedagogisch) medewerkers of managers mogen niet deelnemen aan de commissie. Medewerkers die een kind hebben op de kinderopvanglocatie, mogen niet plaatsnemen in de oudercommissie. Behalve als het gaat om een ouderparticipatiecrèche (opc). Elke organisatie heeft regels over het aantal leden en het aannemen van nieuwe leden. Dat legt de organisatie vast in het oudercommissiereglement.
OP het prikbord van de groepen hang actuele informatie over de oudercommissie en hoe je ze kan benaderen.
Inspectierapport

Het inspectierapport van KDV De Kleinste Reus kan hier worden opgevraagd: https://www.landelijkregisterkinderopvang.nl/pp/#/

Contact

Stuur ons een bericht

Velden met een * zijn verplicht.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Selectievakjes

De Kleinste Campus Kinderopvang opent per februari 2025!

Informatie avond op woensdag 11 december 2024,
19:30 uur, Kindercampus Zuidas,
Antonio Vivalistraat 15, 1083 HP Amsterdam